Arhivă blog

luni, 24 august 2015

Jurnal de vacanta (I)

  YVOIRE        " Nu toti cei care ratacesc sunt pierduti "- J.R.R. Tolkien       


 In putinul timp petrecut la Geneva am ajuns intr-una din plimbarile noastre pe malul francez al lacului cu acelasi nume, la Yvoire, o destinaţie turistică foarte cunoscută, satul fiind considerat unul dintre cele mai vechi şi frumoase din Franţa.       Într-adevăr, Yvoire-ul este deosebit. Sat pescăresc medieval, avand in prezent aproximativ 800 de locuitori acesta are constructii din piatră, cu unul sau două nivele, străduţe înguste pietruite,care curg către lac, unde te întâmpină o interesantă ofertă  de dantele, cusături şi produse de patiserie şi este împodobit cu multe, multe flori, care dau culoare zidurilor gri, vechi de sute de ani. Valul de turişti te poartă pe neaşteptate către port, unde ţi se dezvăluie azurul acestei întinderi de apă, care este lacul Geneva.





Am fost impresionată de claritatea şi de mirosul proaspăt, de curat, al apei. Fără îndoială, la aceasta contribuie Rhon-ul, care îl traversează de la est la vest, dar şi grija autorităţilor din cele două ţări, care concep şi aplică măsuri adecvate de protecţie, cu atât mai mult cu cât lacul este o destinaţie turistică atât de frecventată.









 Lângă sat se află un castel, care se vizitează numai în anumite zile, fiind proprietate privată, care are şi o grădină relativ mică, dar concepută inspirat. Şi numele grădinii este deosebit (Grădina celor cinci simţuri),sugerând concepţia care stă la baza organizării ei.