Arhivă blog

miercuri, 26 august 2015

Jurnal de vacanta (II)

Pays de Voltaire



"Lumea este o carte, iar cei care nu calatoresc citesc doar o pagina ."
( Sf. Augustin)








Vizita la Geneva ne-a dat ocazia de a ne reaminti unele lucruri invatate candva in scoala si cand spun asta ma gandesc la personalitati ale culturii franceze .

 Filozof faimos pentru spiritul sau iluminist, Voltaire a fost un scriitor versatil, care a produs lucrări în aproape fiecare formă literară, inclusiv piese de teatru, poezii, romane, eseuri și lucrări istorice și științifice. El a scris mai mult de 20.000 de scrisori și mai mult de 2.000 de cărți și broșuri.



Voltaire, patriarhul de Ferney
După ani de rătăcire în întreaga Europă, in 1759, după ce a trăit în Geneva mai puțin de doi ani, Voltaire a cumpărat moșia Ferney în Franța, în apropiere de granița cu Elveția. Un prim motiv pentru retragerea sa de la Geneva a fost interzicerea teatrului calvinist in oras, astfel alegand sa devina patriarhul iluminat al micului sat unde a infiintat desigur si teatre in care deseori spectatorii pieselor sale erau oamenii bogati ai Genevei.
Ultimii 20 de ani ai vieții sale, în Ferney Voltaire au fost cei mai productivi. În afară de opera sa literară bogată, el a fost un apărător neobosit al drepturilor omului și liderul scriitorilor în cauză.
Un lord veritabil al conacului, el a prezentat multiplele fațete ascunse ale caracterului său:
  • Fermier, el a ajutat cresterea profitului sătenilor prin introducerea  tehnologiilor avansate specifice timpului;
  • Arhitect,el a supravegheat activitatea antreprenorilor pe șantierul castelului  și a bisericii sale ;
  • Urbanist, a investit enorm în construirea acestui oraș nou, case, pavaj, fantani;
  • Antreprenor, el a atras mestesugari si comercianti pentru crearea de ceramica, gresie, articole din piele, țiglă și orologerie.

In 20 de ani , din acest mic catun de 150 de locuitori a crescut un oras prosper de mai bine de 1000 de locuitori, astazi insumand aproximativ 9000 de locuitori.